Żurawinowe Churros

Przygotowanie: 25 minut + chłodzenie

Składniki (na porcję)

  • 8 sztuk Churros
  • 350 g żurawiny
  • 150 ml niesłodzonego soku jabłkowego
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 3 sztuki anyżu gwiaździstego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 4 gałązki mięty

Sposób przygotowania

Umieść żurawinę w rondlu z sokiem jabłkowym, cukrem, 1 łyżeczką cynamonu i anyżem gwiaździstym. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż jagody pękają.
Zdejmij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Przechowuj sos żurawinowy w lodówce.
Przygotuj churrosy zgodnie z instrukcją.
W międzyczasie podgrzej sos żurawinowy na małym ogniu. Dodaj trochę dodatkowego soku jabłkowego lub wody, jeśli jest to konieczne. Wymieszaj cukier puder z ostatnią łyżeczką cynamonu. Nalej obfity łyżkę sosu żurawinowego na cztery talerze. Dodaj gałkę lodów waniliowych. Dodaj churrosy i posyp je cukrem cynamonowym.
Ozdób deser miętą.

Wskazówka: przygotuj sos żurawinowy 2–3 dni wcześniej i przechowuj go w lodówce.