Żurawinowe Churros
Składniki (na porcję)
- 8 sztuk Churros
- 350 g żurawiny
- 150 ml niesłodzonego soku jabłkowego
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 3 sztuki anyżu gwiaździstego
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 gałki lodów waniliowych
- 4 gałązki mięty
Sposób przygotowania
Umieść żurawinę w rondlu z sokiem jabłkowym, cukrem, 1 łyżeczką cynamonu i anyżem gwiaździstym. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż jagody pękają.Zdejmij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Przechowuj sos żurawinowy w lodówce.
Przygotuj churrosy zgodnie z instrukcją.
W międzyczasie podgrzej sos żurawinowy na małym ogniu. Dodaj trochę dodatkowego soku jabłkowego lub wody, jeśli jest to konieczne. Wymieszaj cukier puder z ostatnią łyżeczką cynamonu. Nalej obfity łyżkę sosu żurawinowego na cztery talerze. Dodaj gałkę lodów waniliowych. Dodaj churrosy i posyp je cukrem cynamonowym.
Ozdób deser miętą.
Wskazówka: przygotuj sos żurawinowy 2–3 dni wcześniej i przechowuj go w lodówce.
